Daţi un leu pentru Ateneu

Dati un leu pentru Ateneu, banuiesc ca toti ati auzit de aceasta campanie, istoria ei si a unor romani indrazneti si cu imaginatie

Palatul Ateneului Român s-a clădit cu bani dintr-o subscriptie publică, în urmă organizării unei loterii naţionale (500.000 de bilete în valoare de un leu), apelul adresat cetăţenilor de naturalistul Constantin Esarcu (1836-1898), fondatorul Societăţii Ateneul Român, sunând că o chemare populară, printr-un slogan de-a dreptul simplu dar eficient: “Daţi un leu pentru Ateneu!”. Ideea apelului s-a transformat surprinzător într-o lecţie de unitate, de trezire a conştiinţei naţionale.

În 1865 un grup de oameni de artă şi cultură, pun bazele Societăţii Culturale „Ateneul Român“. 

Cu 25 de „subscriitori” impărţiti în 3 secţii: ştiinţifică, morală şi literară, iar primul preşedinte delegat a fost P.S. Aurelian, iar în lunile următoare, biroul era format din Carol Rosetti – preşedinte, V.A.Urechia şi C. Escaru – vicepreşedinti, iar comitetul de redacţie al revistei Ateneul – din B.P. Hasdeu, C. Esarcu şi poetul N. Nicoleanu.

Să avem ambitia de a construi în Bucureşti un palat al ştiinţelor şi artelor, astfel se naste un simbol al Bucurestiului.

Ateneul Român a fost ridicat în Grădina Episcopiei, teren ce aparținea familiei Văcăreștilor. Mulți contemporani au criticat amplasamentul … căci locul ales era socotit ca fiind prea departe de centrul orașului și foarte greu de ajuns, mai cu seamă iarna. Nu avea statul destule terenuri centrale, trebuia oare neapărat ales acest loc “la marginea orașului”? În 1886 a început construcția actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscripție publică, la îndemnul Dați un leu pentru Ateneu.

La recomandarea arhitectului francez Charles Garnier, autorul Opéra Garnier din Paris, planurile clădirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron, în așa fel încât să se poată folosi fundația deja turnată a manejului început de „Societatea Equestra Română”. Clădirea a fost inaugurată la 14 februarie 1888.

Ateneul Roman pe Wikipedia

Citeste mai mult despre Ateneul Roman historia.roistorie-pe-scurt.ro

 

PRince Residence Hotel Bucuresti 

Apartamente si studiouri in regim hotelier in centrul Bucurestiului
Situat in inima Bucurestiului, la 600 de metri de  Piata Unirii, intr-o zona verde, ferita de agitatia orasului cu o atmosfera linistita, imprejurimi elegante si o vedere unica a gradinilor Patriarhiei Romane la 800 de metri de Casa Poporului (Palatul Parlamentului) si  700 de metri centrul vechi, un loc care a mai pastrat fragmente din istoria scrisa in urma cu multa vreme, PRince Residence Hotel va invita sa descoperiti Bucurestiul de alta data.

PRince Residence Hotel Bucuresti 

Comments are closed.