Muzeul National de Arta

 

Muzeul Național de Artă al României deține cele mai bogate colecții de artă românească medievală și modernă, artă europeană, arte decorative și artă orientală din țară. Fostul Palat Regal de pe Calea Victoriei găzduiește Galeria Națională (cuprinzând Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă) și Galeria Europeană.

Tot aici pot fi vizitate Sala Tronului și alte spații de relevanță istorică, precum și numeroase expoziții temporare.

Între 1812 şi 1815, a fost ridicată somptuoasa casă a marelui stolnic Dinicu Golescu, care a devenit, ulterior, aripa sudică a Palatului Regal, învecinându-se cu Biserica Kretzulescu. Casa Golescu de pe Podul Mogoşoaiei – astăzi Calea Victoriei – a fost renovată şi transformată în palat de ceremonie de domnitorul Alexandru Ghica, în 1837. Aşadar, aici se stabileşte Curtea Domnească, unde va locui şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi, din 1866, domnitorul Carol I.

Între 1859 şi 1866, în clădire locuieşte domnitorul Alexandru Ioan Cuza. La 10 mai 1866, Nicolae, fiul lui Dinicu Golescu, general şi membru al Locotenenţei Domneşti, îl instalează în această casă pe principele Carol de Hohenzollern. În perioada 1882-1906, Carol I îi angajează pe rând pe arhitecţii Paul Gottereau (1882-1885) şi Karel Liman pentru lucrări de extindere a palatului. Karel Liman colaborase şi la construirea castelului Peleş. Până în 1906, palatul capătă o dispunere spaţială asemănătoare cu cea din prezent.

În 1926, un incendiu puternic distruge complet corpul central, astfel că s-a impus reconstruirea completă a Palatului. La îndrumarea reginei Maria, arhitecţii N. N. Nenciulescu şi Karel Liman au refăcut planurile palatului, a cărui construcţie a fost finalizată în 1937.

Între 1938 şi 1940, se trasează planurile pentru aripa de nord a palatului, înspre strada Ştirbei Vodă, iar construcţia sa va dura doi ani. Însă, în 1944, acest corp este distrus în bombardamentul din aprilie.

Alcătuit în formă de U, Palatul dispune de o curte interioară şi de două intrări. Intrarea din dreapta este destinată demnitarilor, iar cea din stânga, folosită de rege şi de invitaţii săi, conduce într-un hol octogonal, decorat în stil neo-bizantin, de unde se intră în holul oficial de unde porneşte scara voievozilor spre sala tronului.
În 1948, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, clădirea Palatului regal, cu excepţia sălilor de recepţie, trece în administrarea Ministerului Artelor şi Informaţiilor, în perspectiva deschiderii unui muzeu naţional de artă. Sălile de recepţie din corpul central sunt atribuite Consiliului de Miniştri, devenit apoi Consiliul de Stat.

În urma acestor decizii, în 1950, este inaugurată prima galerie a muzeului, cea de de artă naţională, iar în anii următori sunt inaugurate succesiv galeria de artă universală şi cea de artă veche românească.
Din acest moment, muzeul funcţionează neîntrerupt până în 1989.
În timpul evenimentelor din decembrie 1989, clădirea este avariată în proporţie de 80% şi peste 1.000 de lucrări sunt deteriorate sau distruse.  În 1990 întreaga clădire a fostului Palat Regal este pusă la dispoziţia Muzeului Naţional de Artă al României, care este deschis abia în anul 2000, după ce sunt realizate ample lucrări de renovare şi reamenajare.

Descopera mai multe despre Muzeul National de Artape situl http://www.mnar.arts.ro/

Atentie Luni, Marti si in zilele de sarbatori legale muzeul este inchis

Deschis: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

Muzeul Colecțiilor de Artă

Deschis: sâmbătă – miercuri, 10.00 – 18.00

Muzeul K. H. Zambaccian

Deschis: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

Muzeul Theodor Pallady
Deschis: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

 

PRince Residence Hotel Bucuresti 

Apartamente si studiouri in regim hotelier in centrul Bucurestiului
Situat in inima Bucurestiului, la 600 de metri de  Piata Unirii, intr-o zona verde, ferita de agitatia orasului cu o atmosfera linistita, imprejurimi elegante si o vedere unica a gradinilor Patriarhiei Romane la 800 de metri de Casa Poporului (Palatul Parlamentului) si  700 de metri centrul vechi, un loc care a mai pastrat fragmente din istoria scrisa in urma cu multa vreme, PRince Residence Hotel va invita sa descoperiti Bucurestiul de alta data.

PRince Residence Hotel Bucuresti 

Comments are closed.